Toimin työpsykologian asiantuntijoiden johtajana ja olen täysin samaa mieltä Rooseveltin johtamisajatuksesta.
Asiantuntijoiden johtamisesta sanotaan, että asiantuntijat tarvitsevat johtajan, ei johtajaa. Oma kasvuni asiantuntijasta asiantuntijoiden esimieheksi on edellyttänyt minulta kykyä ymmärtää oman osaamiseni rajallisuus ja taitoa antaa asiantuntijoille tilaa luovaan, itseohjautuvaan ja vastuulliseen toimijuuteen. Haluan toimia valmentavaa johtamisidealogiaa noudattelevana esimiehenä, kantaen valtaani liittyvän vastuun, mutta olemalla samalla erehtyväinen ja inhimillinen ja näyttämällä sen myös muille. Haluan luottaa alaisiin ja ohjaan heidän tekemistään vain silloin kun siihen on aihetta tai kun he itse sitä pyytävät. Uskon nyt ja tulevaisuudessakin johtamiseen, joka perustuu ihmisen perustarpeeseen olla tunnistettu ja tunnustettu yhteisön jäsen. En usko siihen, että ihminen on perusluonteeltaan mukavuuden haluinen ja tarvitsee "käskyjä" saavuttaakseen tuloksia. Johtaminen merkitsee minulle omien työntekijöideni potentiaalin näkemistä, heidän rohkaisua epämukavuusalueille ja myös heidän erilaisten asiantuntija-aluiden tasapuolista arvostamista. Haluan johtaa tietoa jakamalla, vallitsevia ilmiöitä ihmettelemällä ja työntekijöitäni oivalluttamalla ja sitä kautta heidän ammatillista itsetuntoa kasvattaen. Itselleni huippuhetkiä ovat tilanteet, joissa työntekijäni pääsevät loistamaan asiakastyössään ja nauttivat saamastaan palautteesta. Silloin koen myös esimiehenä onnistuneeni.
Kun ajattelen tulevaisuuden johtamista ja johtamista ylipäätänsä sanana, ajattelen automaattisesti kohdetta, ihmistä. Johtaminen on vaikuttamista ihmiseen, mutta samalla olemista itse johtajana vaikutuksen kohteena. Johtamisesta voidaan sanoa, ettei se ole koskaan yksinkertaista, mutta mielestäni tietynlaisia yksikertaisia oppeja johtamisessa voidaan kuitenkin hyödyntää. Johtamisen teorioista, uusista trendeistä ja täysin mykistävistä johtamisvillityksistä löytyy opuksia hyllymetreittäin tai bittimassoittain, yhden mikro-osan olen näistä itsekin välillä silmäillyt tai jopa lukenut. Oman johtamisen reflektointi kirjallisuuden kautta on erinomainen tapa pysähtyä tutkimaan johtamista. Ongelmana kuitenkin on se, että ainoana opponoijana on lukija itse. Parasta johtajuusoppia itselleni on ollut Siperia- opettaa -menetelmä. Hyvä johtaminen on mielestäni viisautta tehdä virheitä, nöyryyttä oppia niistä ja kyvykkyyttä sietää itsessään epätäydellisyyttä. Se on myös rohkeutta altistaa itsensä parhaiden peilien - omien alaisten eteen. Tämä edellyttää jokseenkin hyvää ja eheää itsetuntoa johtajalta.
Hahmotan johtamisen myös liikkeelläolona, se on toimintaa jotakin kohti. Liikkeen pysähtyminen tarkoittaa sitä, että muut menevät oikealta ja vasemmalta ohi. Ruohonjuuritasolla arjessa johtaminen näyttäytyy monesti tuloksen johtamisena, ikäänkuin irrallisena ihmisistä. Tulosta ei kuitenkaan voi johtaa, jos ei johda ihmisiä, jotka tuloksen tekevät. Olen itsekseni lanseerannut pieni humoristinen pilke silmäkulmassa termin "toteava johtaminen" vain haastaakseni itseäni siitä, millaiseksi johtajaksi en halua tulevaisuudessa kehittyä. Toteava johtaja on laiska ja viitsimätön johtaja. Totevalla johtamisella tarkoitan keskusteluja, joissa käydään läpi yrityksen taloudellisia tunnuslukuja ja todetaan tilanne, käsitellään raportteja ja todetaan johtopäätökset, jaetaan asiakaspalautteita ja todetaan mitä on tapahtunut, tehdään lähitulevaisuuden ennusteita ja todetaan, millainen strategia on valittu ja mihin pyritään. Mielestäni hyvä johtaminen nyt ja tulevaisuudessa on itsensä jatkuvaa haastamista siinä, että pyrkii alituiseen kysymään itseltään ja johtajakollegoiltaan kysymyksiä: mitä teemme tällä tiedolla, mikä tämän pohjalta pitäisi muuttua ja miten sen toteutamme, mitä osaamista henkilöstömme tarvitsee, miten autamme heitä onnistumaan yhteisissä tavoitteissamme? Hyvä johtaminen itselleni tarkoittaa kykyä siirtää asioita konkretiaan. Arvostan itse johtajuutta, joka ilmentää aikaansaamista ja asioiden etenemistä. Tämä tarkoittaa myös rohkeutta tehdä päätöksiä ja ottaa vastuuta niistä.
Aloitin aforimilla ja lopetan myös sellaisella. Tämä oli pakko valita, pieni humoristinen pilke silmäkulmassa tässäkin tosin.
Johtajat, jotka ymmärtävät vain menetelmien ja numeroiden päälle, ovat nykypäivän eunukkeja. He eivät tule koskaan niittämään pätevyyttä ja luottamusta. — Max De Pree
Sivut
- Etusivu
- Jet 10, Avoin digitaalinen maailma
- Uusi työ ja digiloikka 4.9.2015
- Strateginen ajattelu Mehiläisessä 3-4.11
- Strategian maastoutus arkeen 11-12.1.2016
- 7.-8.3. Kasvu kannustavaan johtamiseen
- Henkilöstön johtaminen 3.-4.5.
- Tuotannon johtaminen 11.-12.8.
- Asiakkuuksien johtaminen 13.-14.10.
- Verkostojen johtaminen 1.-2.12.
- Tutkinnon ohjaus
- Verkkoklinikat
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti