torstai 7. tammikuuta 2016

"TEAM - Together Everyone Achieves More"


Ihmisten johtaminen eli johtajuus on käsitteenä varsin monimerkityksinen. Kirjallisuudessa sille löytyy lukuisia määritelmiä. Yhteistä määritelmille on esittää kuvaus siitä, mitä johtajuus on ja kuinka johtajuutta voidaan tehostaa. Johtajuudessa olennaista on osaaminen ja sen kehittäminen, innostaminen, sitoutuminen, suunnan näyttäminen, yhteiset tavoitteet ja innovaatiot. Johtajuus on toisten ihmisten käyttäytymiseen vaikuttamista, jossa johtaja pyrkii saamaan alaisensa ymmärtämään ja hyväksymään vaadittavan työn organisaation tavoitteiden saavuttamiseksi.


Pohdittaessa johtajuutta ja eritoten millaista hyvä johtajuus on, voidaan hyödyntää johtajuuden tutkimuksessa kehitettyjä teorioita hyvästä johtajuudesta. Huolimatta siitä, vaikka teorioita on useita, mitään yleisesti hyväksyttävää teoriaa ei ole kuitenkaan olemassa vaan on erilaisia oppeja, joista vanhimmat ovat peräisin Raamatusta. Käytännön näkökulmasta katsottuna yrityksissä johtajuus ilmenee henkilöstöasioiden hoitamisena, esimiestyönä ja organisaatiokulttuurin hallintana. Henkilöstöjohtaminen on eräänlainen tehtäväkokonaisuus, jonka perimmäisenä tarkoituksena on huolehtia siitä, että yrityksessä on osaavaa ja hyvinvoivaa henkilöstöä resurssitarpeiden kattava määrä. Tuoreimpia näkökulmia johtajuuteen ovat tuoneet muun muassa eettinen johtajuus, karismaattinen johtajuus, naisjohtajuus, jaettu johtajuus ja valtuuttaminen.



Tämän hetken markkinatilanne on hyvin haastava. Useat yritykset kilpailevat kypsillä markkinoilla. Pörssinoteeratuilla yrityksillä vallitsee yrityskulttuurina enemmän tai vähemmän tulos tai ulos – mentaliteetti. Yritykset pyrkivät maksimoimaan tulostaan. Yritykset pitävät kulurakenteen optimaalisena. Työntekijöiltä vaaditaan yhä enemmän. Pitää olla oma-aloitteinen, innovatiivinen sekä pystyä venymään, joustamaan ja käytännössä toimimaan jatkuvasti 100 %:n tehoilla. Yhä enemmissä määrissä, kun työntekijät tarvitsisivat koulutuksia tietotaitonsa ylläpitämiseksi, niistä karsitaan kustannussäästöjen vuoksi. Jos ei tule tulosta, seuraavissa yt-neuvotteluissa saattaa olla huonoimmassa skenaariossa uloslähdön paikka.



Työn tehokas hoitaminen edellyttää hyvää johtamista, joka asettaa nykypäivän maailmassa kovat tavoitteet johtajuudelle. Kuinka johtaa, kun yrityksessä vallitsee tulos tai ulos – mentaliteetti? Itse koen, että nykypäivän sekä tulevaisuuden johtaja on taitava valmentaja, joka soveltaa eri johtamistyylejä eri tilanteisiin. Johtajalla on oltava jatkuvaa pelisilmää. Hänen on osattava tukea, kannustaa ja motivoida työntekijöitään. Hän pyrkii saamaan kustakin työntekijänsä parhaansa ulos unohtamatta työntekijänsä hyvinvointia. Johtajan pitää osata kuunnella herkällä korvalla ja tehtävä parhaimmat mahdolliset ratkaisut kullakin hetkellä. Kun työntekijät pääsevät heille asetettuihin tavoitteisiin, muistetaan palkita. Johtaja kohtelee kaikkia työntekijöitä tasa-arvoisesti ja osoittaa oikeudenmukaisuutta. Työntekijöiden on voitava luottaa johtajiinsa. Johtaja on esimerkillinen suunnan näyttäjä.
 
(kuva lainattu internetistä)


Kaikilla työpaikoilla on hyviä ja vähemmän hyviä johtajia. Jotta voidaan kasvaa hyväksi johtajaksi, on muistettava laittaa itsensä likoon joka päivä. Ne johtajat, jotka lepäävät ns. laakereillaan, eivät pitkässä juoksussa tule menestymään. Siinä, missä asiantuntijoiden jatkuva kehittäminen on avainasemassa, on myös johtajuuden jatkuva kehittäminen. Itse näen, että johtajuus ja sen kehittäminen on läpi työelämän oleva prosessi. Johtajat kehittyvät joka päivä työelämässä. Sen lisäksi johtajuutta voi harjoittaa muun muassa johtajuutta käsittelevällä kirjallisuuden lukemisella, erilaisilla johtamiskursseilla, palautekyselytuloksien avulla sekä sparrailuilla muiden johtajien kanssa. Mielestäni yrityksen hyvän tuloksen taustalla on hyvinvoiva ja motivoitunut henkilöstö sekä sitoutuneet asiakkaat. Näin ollen, kun jokainen johtaja tekee joka päivä parhaansa organisaationsa ja siellä työskentelevien työntekijöiden eteen, on edellytykset onnistumiselle luotu. Pidän huolen siitä, että itse tulen tekemään parhaani joka päivä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti