keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Menestyvät työntekijät luovat menestyneen johtajan



Menestyvät työntekijät luovat menestyneen johtajan

Esimiestyöni alkuvaiheessa muistin miettineeni usein, onko minusta esimieheksi, mitä se vaatii, että johtajana onnistuu? Jo kolmen vuoden esimiestyön jälkeen uskon löytäneeni johtajana menestymisen edellytykset. Kuinka tärkeätä onkaan esimiestyössä menestymisen kannalta osaavat ja ammattitaitoiset sekä sitoutuneet työntekijät. Uskon vakaasti, että menestyminen johtajana edellyttää ympärillä olevan työyhteisön myönteistä asennoitumista omaa työtä kohtaan ja siinä menestymistä.

Johtajuuteni ohje/motto on ollut ”Luo kaikille mahdollisuus onnistua ja loistaa”. Työssään menestyjät tulee nostaa arvoon oikeaan. Ohi on aika jolloin esimies hiljaa oven raossa tuo konvehtirasian ja kiitoskortin hyvin menneestä vuodesta. Miksemme nostaisi onnistumisen kokemuksia esiin ja voimaannu niistä yhdessä. 

Työntekijöiden tulee kokea tekevänsä merkityksellistä työtä, tehty työ tulee huomioida, siitä tulee kiittää ja palkita, mutta esimiehen tulee myös puskea joukkoa kohti vaativiakin tavoitteita. Työntekijöiden tulee tulla kuulluksi, heillä tulee olla mahdollisuus toteuttaa ideoita rohkeasti ilman epäonnistumisen pelkoa. Menestyvä työyhteisö ottaa vastuuta, kulkee samaa tavoitetta kohti, jolloin pystytään tekemään rohkeitakin päätöksiä ja ottamaan riskejä. Kaiken ydin on sitoutunut ja hyvinvoiva työntekijä, jolla on suora vaikutus työn laatuun ja tuloksellisuuteen. 

Menestys edellyttää aktiivista ja eteenpäin pyrkivää työotetta, omien vahvuuksien hyödyntämistä ja henkilökohtaiseen kehittymiseen panostamista. Jokaisen tulisi päästä tekemään sitä, missä on hyvä ja kokea tuolloin oman työn kautta onnistumisen kokemuksia. Näitä tekijöitä mahdollistamalla johtaja pystyy tarjoamaan työntekijöilleen merkityksellisen ja myönteisen kokemuksen työtehtävistä, joihin työntekijä pystyy sitoutumaan ja kokemaan aidosti menestyvänsä.

Johtajuuden haasteena on kuitenkin kunkin työntekijän yksilöllisten ominaisuuksien huomioiminen sekä työkulttuurin sekä ryhmädynamiikan mahdollisuuksien ja rajoitusten välillä tasapainoilu. Työpaikan sosiaalisella verkostolla on suuri merkitys. Parhaimmillaan se kannustaa koko työyhteisön menestykseen, mutta pahimmillaan se voi myös lamauttaa niin yksilön kuin koko työyhteisön toiminnan. Menestykseen tarvitaan siis vahvaa yhteistyökykyä, avoimia ja reiluja kohtaamisia. Johtajalle jokainen työyhteisön jäsen on yhtä tärkeä, sillä jokaisen onnistuminen vaikuttaa myös yhteisten tavoitteiden saavuttamiseen.

 Näillä eväillä syntyy mielestäni myös menestynyt johtaja. Toivon, että JET tulee antamaan minulle rohkeutta tukea työntekijäni menestykseen ja oman johtajuuteni kasvuun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti